Muzica franceză pe scena naţională. Fr. Poulenc în viziunea interpretativă a lui Eugen Verbeţchi şi Victor Levinzon.

În acest articol autorul a realizat o analiză interpretativă a Sonatei pentru clarinet și pian scrise de Francis Poulenc, unul dintre cei mai renumiți compozitori francezi ai sec. XX. Materialul sonor al acestui studiu este o înregistrare audio realizată la Compania de Stat „Teleradio-Moldova”, la 26 noiembrie 1971, de către Eugen Verbețchi (clarinet) și Victor Levinzon, (pian), profesori talentați la Conservatorul de Stat din Moldova și renumiți muzicieni. Această înregistrare a fost descoperită de către autorul prezentului articol în arhiva companiei menționate mai sus. Autorul descoperă unele caracteristici unice ale stilului interpretativ al lui E. Verbețchi, cum ar fi: o tratare creatoare a textului componistic, o abordare individuală a partidei clarinetului, o regândire a dinamicii și indicațiilor de articulare etc. Pentru a determina aspectele interpretative ale lui E. Verbețchi și V. Levinson, V. Tihoneac oferă o analiză detaliată a fiecărei părți din structura ciclului, dezvăluind particularitățile lingvistice muzicale ale Sonatei, precum și dramaturgia dezvoltării intonației muzicale. Toate aceste aspecte îl ajută să creeze o bază pentru analiza interpretativă, facilitând o înțelegere mai clară a planului interpretativ creat de ambii muzicieni.

275_287_muzica-franceza-pe-scena-nationala-fr-poulenc-in-viziunea-interpretativa-a-lui-eugen-verbetchi-si-victor-levinzon

Bibliografie:

Tihoneac V. Muzica franceză pe scena națională. Fr. Poulenc în viziunea interpretativă a lui Eugen Verbeţchi și Victor Levinzon. În: La Francopolyphonie. Chișinău: Ulim, 2015, nr. 10/2015, vol. 1. pag. 275-287.

Înregistrare audio:

Poulenc Fr. Sonata pentru clarinet și pian în interpretarea lui Verbețchi E. (clarinet) și Levinzon V. (pian)

Înregistrat la 26 octombrie 1971

1. Allegro tristamente

2. Romanza

3. Allegro con fuoco